Sushi

Post: 10 Ožujak 2017 Written by  in Strana jela
Rate this item
(1 Vote)

Vrijeme pripreme: 1 1/2 sat, Porcije: 4

Potrebno:

• 80 cl. Rižinog sirćeta

• 55 gr. Šećera

• 18 gr. Soli

• 7,5 dcl. Vode

• 1/2 kg. Sushi riže

Nigiri sushi

• 250 gr. Salma lososa

• 250 gr. Tune ili neke druge ribe koja

se može jesti prijesna

• 8 komada Jakubovih kapica

Maki sushi

• 6 Algi za sushi- Noritang

• 1/2 dugačkog krastavca

• 1 mango

• 1 avokado

Dodaci

• Wasabi pasta

• Ukuseljeni đumbir

• Slani soyasos

Bambusrolna

Priprema

Prokuhati vodu pa dodati rižu pa potom odmah smanjiti temperaturu na najmanju, poklopiti i ostaviti je 40 minuta, da riža pokupi vodu. Sklonuti sa vatre i ostaviti da stoji pod poklopcem još 10 minuta. Ova količina riže je dovoljno za 1200 gr. kuhane riže, i to je ca. 50 komada.

U loncu pomiješati rižino sirće, sol, šećer i vodu i staviti na vatru da se šećer rastopi.

Rižu staviti u veću zdjelu, pa, uz lagano miješanje, posipati ovu mješavinu po riži. Obavezno koristiti staklenu ili keramičku zdjelu, a miješati sa drvenom kašikom.

Ribu izrezati na tanke šnite, debljine 2-3 mm. Jakubove kapice presjeći na pola, ali tako da ih ne prerežemo do kraja, već da, kad ih presavijemo, budu duplo veće.

Nigiri

Kad krećemo praviti kuglice od riže, ruke prvo namočimo u vodu, da se riža ne lijepi za ruke. Uzeti zatim jednu količinu riže, najbolje je koristiti kašiku tako da nam svaka kuglica bude iste veličine. Formirati rižu u obliku prsta, pa je premazati sa malo wasabi paste. Staviti odozgo komad ribe ili Jakubove kapice, pa je dobro pritisnuti sa strana da se zalijepi za rižu. Umjesto ribe, možemo koristiti i škampe, prerezane na pola.

Maki

Izrezati ribu i povrće u trake debljine do pola centimetea. Staviti jednu ploču alge na bambusrolnu, pa podijelti rižu ravnomjerno po algi. Ne stavljati rižu do kraja alge na jednoj strani. Po riži staviti jednu traku ribe i povrća sa obje strane ribe. Po kraju alge, gdje nema riže, premazati sa vodom u kojoj smo pomiješali malo rižinog sirćeta. Urolati sve u čvrstu roladu uz pomoć bambusrolne, i dobro pritisnuti. Kad smo napravili rolnu, ostavimo je i frižider, dok pravimo ostatak. Kad su se rolne ohladile, prerežemo ih na pola pa opet na pola dok ne dobijemo 8 istih komada. Nož za rezanje treba biti dobro oštar.

 

O sushiju

Sushi je zdrava hrana, gdje nam riba i povrće daju proteine, vitamine, minerale, a, naravno, i omega 3 masnoće. Potiče iz Japana, kao njihovo nacionalno jelo, ili kao ulična hrana Tokija, a sastoji se od riže pomiješane sa rižinim sirćetom, a prekriven je sa različitim sastojcima. Greška je misliti da se sushi sastoji samo iz prijesne ribe. Prijesna riba je samo jedan od dodataka, ali se sushi isto može pohati, tzv. tempura.

Sushi se servira sa wasabi pastom, ukiseljenim đumbirom i soyasosom. Sirće u riži sprečava stvaranje bakterija, a ujedno joj daje ekstra ukus. Sushi se umače u soyasos, najčešće slani, u koji se prethodno umiješa wasabi. Wasabi možemo i posebno premazati po komadima sushija.

 

Obzirom da se u sushi koristi prijesna riba, preporučuje se ribu prvo zamrznuti 1-5 dana na - 20 stepeni C, pa je onda koristi. Ovo se preporučuje zbog bakterija koje se nalaze u prijesnoj ribi.

 

Vrste sushija

Nigiri: oblikovane kuglice riže sa ribom ili morskim plodovima odozgo.

Maki: urolana riža u alge sa različitim filom

Gunkan: umotana rolada od algi, nafilovana sa npr. ikrom, isjeckanom ribom ili morskim plodovima.

Sashimi: komadi prijesne ribe ili drugih morskih plodova.

Salma losos

SALMA je svježa riba, bez kože i kostiju. Ona ima najbolji kvalitet sashimi-ribe. Od kad je riba uhvaćena do kad je vakumpakovana, prođe 4 sata. Ima rok trajanja 7 dana zbog toga što je svježe pakovana i ne sadrži konzervanse.

Last modified on Subota, 11 Ožujak 2017 19:20
Read 491 times
Tagged under
Super User

Enim Sed ante Curabitur tempus dolor Morbi amet pellentesque lobortis pede. Fermentum sit felis consequat eget Nam orci laoreet tempor Phasellus sed. Orci sed Vestibulum vel eu at libero et feugiat Curabitur id.

Website: www.joomlart.com
 

About Bistro

Donec placerat sodales aliquet. Mus neque nulla, fermentum id ultrices at, ulputate et risus...

Read More About Bistro

Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Social Bookmarks

Subscribe to all rss or just section you care..

FeedTwitterFacebook

Reservations! Call

012.345.678

Nalazite se ovdje: Home K2 Showcase Strana jela Sushi